Specht – moordenaar

Toen ik een paar jaar terug voor het eerst een Grote Bonte Specht zag, was ik verrukt. Ik ben opgegroeid in Brabantse nieuwbouwwijken en woonde een groot deel van mijn volwassen leven in steden. De specht kende ik alleen van tekenfilms – Woody Woodpecker! – of horen zeggen. Sinds ik een jaar of tien geregeld in bossen kom, hoor ik hem wel eens kloppen. Maar op eens zag ik hem van een meter afstand, inhakkend op pindanootjes die ik achter mijn caravan in het bos aan een boom heb gehangen.

De specht die ik zag, was zo groot als een kleine kat. Hij klauwde zich over de boomstam met schokkerige, haast pezige bewegingen. Heel wat anders dan de melodieuze schichtigheid van een merel of de vliegensvlugheid van een snoezige mus. De specht was rood onder zijn staart en verder diep zwart en wit, kleuren die in niets terugkwamen in de rest van het bos en er eigenlijk ook niet mee harmonieerden. Als een pikhouweel hanteerde hij zijn grote snavel en hakte zich het boslandschap in.

Ik veer nog altijd op als ik de specht zie komen. Maar steeds heb ik het dubbele gevoel iets bijzonders en tegelijk bruuts te zien. Dat gevoel van bruutheid werd recent bevestigd. Een geschokte kennis vertelde me over het nestkastje met Pimpelmeesjes achter haar huis. De kleine luchtacrobaat met blauwe baret is haar favoriet en met gloed op haar wangen vertelde ze hoe de Pimpelmeesjes af en aan vlogen. Tot ze er op een dag de Grote Bonte Specht zag roffelen. Hij pikte rondom de opening, zou hij daar insecten vinden? Mijn hemel, hij kruipt naar binnen! Voor ze het goed en wel begrepen had, vloog de specht met een jong vogeltje naar buiten. MOORDENAAR! brulde ze hem achterna.

Vogelatlas 2019. “Het gaat goed met de pimpelmees. Er is echter sinds een paar jaar iets bijzonders aan de hand. Het aantal broedparen is fors gedaald. Over de oorzaken kunnen nog geen harde conclusies worden getrokken, maar er zijn aanwijzingen dat predatie door de grote, bonte specht een rol speelt.

Ik ga metalen invliegplaatjes kopen om op mijn nestkastjes te doen.

Damiaan

Vogelbescherming – invliegopening https://www.vogelbeschermingshop.nl/invliegplaatjes-metaal

Foto Grote Bonte Specht: Pezibear (Pixabay)