Specht – moordenaar?

Toen ik een paar jaar terug voor het eerst een Grote Bonte Specht zag, was ik verrukt. Ik ben opgegroeid in Brabantse nieuwbouwwijken en woonde een groot deel van mijn volwassen leven in steden. De specht kende ik alleen van tekenfilms – Woody Woodpecker! – of horen zeggen. Sinds ik veel in bossen wandel en op een rustige boscamping woon, hoor ik hem wel eens kloppen. De echte ontmoeting kwam een jaar terug.

De specht die ik zag, was zo groot als een kleine kat. Hij klauwde zich over de boomstam achter mijn caravan waar ik pindanootjes heb opgehangen. Met schokkerige, haast pezige bewegingen bewoog hij zich richting de pindahouder. Heel anders dan de fladderende vliegensvlugheid van koolmeesjes of de pijlsnelle doelgerichtheid van een boomklever. De specht die ik zag, was rood onder zijn staart en verder diep zwart en wit, kleuren die in niets terugkwamen in de rest van het bos en er eigenlijk ook niet mee harmonieerden. Hij hanteerde zijn snavel alsof het een pikhouweel was en hakte zich het boslandschap in.

Ik veer nog altijd op als ik de specht zie komen. Maar steeds heb ik het dubbele gevoel iets bijzonders en tegelijk bruuts te zien. Dat gevoel van bruutheid werd bevestigd toen een kennis geschokt vertelde over het nestkastje met Pimpelmeesjes achter haar huis. De frêle luchtacrobaat met blauwe baret is haar èn mijn favoriet. Met gloed op haar wangen vertelde ze hoe de Pimpelmeesjes af en aan vlogen van het nestkastje naar het bos. Tot ze op een dag de Grote Bonte Specht op het nestkastje in zag hakken. Hij pikte rondom de opening, zou hij daar insecten vinden? Mijn hemel, hij kruipt naar binnen? Voor ze het goed en wel begrepen had, vloog de specht met een jong vogeltje naar buiten. “MOORDENAAR!” brulde ze hem achterna.

In de Vogelatlas 2019 lees ik dat het goed gaat met de pimpelmees, maar dat er sinds een paar jaar iets bijzonders aan de hand is. Het aantal broedparen is gedaald. Over de oorzaken kunnen nog geen harde conclusies worden getrokken, maar er zijn aanwijzingen dat predatie door de specht een rol speelt.

Tja, het is de natuur – natuurlijk. Maar ik ben óók natuur. Ik ga metalen invliegplaatjes kopen om op mijn nestkastjes te doen. Woody Woodpecker moet zich maar tevreden stellen met de pinda’s!

Damiaan

Vogelbescherming – invliegopening https://www.vogelbeschermingshop.nl/invliegplaatjes-metaal

Foto Grote Bonte Specht: Pezibear (Pixabay)